Maraş Dondurması

Kendine özgü eşsiz damak tadıyla tarih içinden gelen bir lezzet geleneğidir. Bu tadın yolculuğu birkaç asır öncesinden başlayarak günümüze kadar gelmiştir. Maraş Dondurmasının doğuşu; Maraş’ta Karsambaç adı verilen karışımın keşfiyle başlar. Karsambaç; Ahır dağının güneş görmeyen vadi aralıklarından kıştan saklanan kar tabakalarının, sıcak yaz günlerinde çeşitli meyve özleri ve özellikle üzüm pekmezinin karıştırılması ile elde edilen soğuk yaz tatlısıdır.Bu tatlı, zamanla süt ve sahlep karışımı ile denenerek bu günkü Maraş Dondurmasına dönmüştür.

Maraş Dondurmasının lezzetindeki farklılık kullanılan doğal besin kaynaklarından geliyor. Özellikle Ahır dağı yamaçlarındaki zengin bitki ve çiçek türleri ile, özellikle kekik, keven ve yabani orkidelerle beslenen keçilerin sütüne dönüşen aromalarda gizli. Ayrıca bir doğa mucizesi olan sahlebin ilavesi ile Dünya’da benzeri olmayan o enfes tat meydana geliyor.